IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Команда IT-Enterprise долучилася до україно-чеського AI Forum щодо використання штучного інтелекту в промисловості

2024.04.25
Новини
Виробництво DGO та FMCG
R&D
Команда IT-Enterprise долучилася до україно-чеського AI Forum щодо використання штучного інтелекту в промисловості

Штучний інтелект став надзвичайно популярним і заполонив увесь простір та всі сфери життя. Тож тільки одиниці ще не встигли скористатися різноманітними застосунками, що генерують тексти, виконують підрахунки та допомагають в різних процесах. Саме ШІ та його вплив на промисловість стали центральними темами AI FORUM CZECHIA & UKRAINE. 

24 квітня 2024 року за підтримки Міністерства промисловості і торгівлі, Міністерства закордонних справ Чехії, асоціації з підтримки інноваційних процесів чеського бізнесу «Czechlnno» відбувся українсько-чеський ІТ-форум з питань розвитку та використання штучного інтелекту.

У заході взяли участь заступник міністра промисловості і торгівлі Чехії Давід Мюллер, тимчасовий повірений у справах України в Чехії Віталій Усатий, уповноважений уряду Чехії з питань відбудови України Томаш Копечний. Також до міжнародного форуму AI FORUM CZECHIA & UKRAINE долучилася команда IT-Enterprise, зокрема Олександр Очкасов, який презентував тему «Актуальні потреби української промисловості, Штучний інтелект в прогностичному обслуговуванні та інноваційні функції IT-Enterprise».

«Україна є відкритим полем для будь-яких технологічних експериментів, а практично повна відсутність будь-якого регулювання ШІ створює для учасників ринку безпрецедентні можливості», — зазначив Томаш Копечний.

Учасники форуму обговорили основні теми із застосування ШІ в промисловості (Industrial AI), як-от: предиктивне обслуговування (Predictive Maintenance), створення цифрових двійників (Industrial Internet of Things, IIoT), оптимізація та прогнозування використання електроенергії. Також говорили про застосування штучного інтелекту для керування ланцюгами постачання, розробку нових технологій для робототехніки та дронів.

«Подібні конференції потрібно відвідувати не лише для того, щоб отримати нові контакти та започаткувати нові проєкти. Головна мета — синхронізуватися з тими напрацюваннями та рішеннями, що наразі вже працюють і є актуальними в Європі. Українські компанії тримаються на досить високому рівні, проте є сфери, в яких ми можемо вдосконалитися, враховуючи досвід чеських колег. Отже, це чудова можливість робити спільні колаборації», — резюмував Олександр Очкасов, керівник напрямку ШІ в IT-Enterprise. 

Результатом форуму стала пропозиція чеських партнерів щодо співпраці у сфері цифрових двійників (Digital Twins) і розумних виробництв (Smart Factory), використання комп’ютерного зору та детекції звукових подій для проєктів Smart City тощо. Ще один напрямок, що запропонували чеські партнери — управління лісовим господарством з використанням ШІ.

«Ми зміцнюємо відносини між нашими інноваційними екосистемами, запускаючи двосторонній комітет «Розумні індустрії», де ми розглядаємо набір нових проєктів і програм для членів Українського кластерного альянсу, як в ЄС, так і в Україні», — резюмує Олександр Юрчак, голова Українського кластерного альянсу.

Тож у найближчому майбутньому відносини між Україною та Чехією в галузі технологій будуть зміцнюватися та розвиватися. Це відкриє можливість об'єднати наші технологічні системи та спільно працювати в одному напрямку. Подальша співпраця у сфері інноваційних технологій є перспективною та взаємовигідною для обох держав.

Під час 4-ї бізнес-місії учасники української делегації — експерти з бізнес-компаній, університетів, члени Українського кластерного альянсу — відвідали дослідний інститут EIDH Brain4Industry і провели низку B2B-С2С зустрічей.

Новини
Виробництво DGO та FMCG
R&D