IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Заборона російського софту: указ № 601/2024 та проєкт закону № 11492 покладуть край використанню токсичних програм та сайтів

2024.09.03
Новини
Заборона російського софту: указ № 601/2024 та проєкт закону № 11492 покладуть край використанню токсичних програм та сайтів

2 вересня 2024 року набув чинності указ Президента України № 601/2024 Про рішення Ради національної безпеки й оборони України «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». 

Згідно з указом оновлено статус санкцій, накладених на 1С та його клон BAS (Додаток № 5). Нова редакція продовжила дію обмежувальних заходів щодо продажу, підтримки та поширення програмних продуктів, що шкодять національній безпеці та українському бізнесу.

Водночас український уряд вирішив завдати чергового удару по російських цифрових продуктах. Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про санкції» щодо заборони використання програмних продуктів та доступу до електронних інформаційних ресурсів № 11492 пропонує, не лише заборонити використання російського програмного забезпечення, а й обмежити доступ до повʼязаних із рф сайтів.

Головна причина такої заборони — це підвищити рівень кіберзахисту України, та захистити національні інтереси.

Російські цифрові продукти є потенційним «троянським конем» в інформаційно-комунікаційних системах України, що використовують доступ до державних даних, персональної інформації громадян та іншої важливої інформації. Ці ризики ставлять під загрозу, не лише стабільність систем, а й безпеку держави.

Якщо документ ухвалять, бізнесу доведеться попрощатися з російським софтом, який вони й досі використовували. Перехід на альтернативні рішення відкриє нові можливості для розвитку українського IT-сектору, який отримує додатковий стимул для створення конкурентних продуктів.

Що передбачає новий законопроєкт

Проєкт закону № 11492 забороняє поширювати та використовувати в Україні програмні продукти, якщо вони походять із підсанкційної держави, де авторські права належать іноземним юридичним чи фізичним особам із країни-агресора.

Заборона стосується і продуктів, що розроблені субʼєктами, які здійснюють терористичну діяльність. Від заборони також не уникнуть програми, розроблені особами або компаніями, які перебувають під санкціями, або включають вихідний чи об’єктний код, на який накладено санкції.

Окрім того, законопроєкт передбачає заборону доступу до різноманітних електронних ресурсів, таких як вебсторінки, вебсайти та інші інтернет-ресурси, електронні комунікаційні мережі й системи, інформаційні та інформаційно-комунікаційні системи.

Попри заборону, великою популярністю в бізнес-середовищі до цього часу користується російський бухгалтерський софт 1С і її клон BAS. За використання 1С державним підприємствам та установам загрожує штраф у розмірі 1000 мінімальних зарплат, що дорівнює 6,7 млн грн.

Не менш розповсюджені серед українських підприємців російські програмні продукти, зокрема, Syrve, Altegio, AmoCRM тощо. Повний перелік заборонених софтів і альтернатив — доступний на сайті replace-ru-with-ua

Вивести російські токсини з ринку цілком можливо

Твердження, що в Україні немає програм, які могли б замінити російський софт або що не вистачає постачальників та фахівців, щоб забезпечити безболісний перехід на українські продукти, не більше ніж міф.

«Україна має безліч власних програмних рішень, які вже з 2014 року успішно замінюють російські аналоги. Так, перехід може вимагати певних зусиль із боку замовників, проте після цього більшість визнає, що українські продукти виявляються зручнішими та більш функціональними, оскільки розроблені з урахуванням особливостей нашого ринку», — стверджує Олег Щербатенко, CEO та засновник компанії IT-Enterprise.

Альтернативою російській 1С та BAS є українські програми MASTER, розроблені компанією IT-Enterprise. Вони пропонують ефективну автоматизацію бухгалтерського, податкового та кадрового обліку та ідеально підходить для компаній будь-якого масштабу. Програма дає змогу вести облік основних засобів, товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), малоцінних швидко зносних предметів (МШП) та спецодягу, а також витрат за окремими пунктами. Крім того, з MASTER можна легко відстежувати кредиторську та дебіторську заборгованість, що значно спрощує взаємодію з контрагентами.

Програми з лінійки MASTER підходить для державних установ і приватних компаній, з можливістю додаткових галузевих модулів, які розширюють функціонал.

Navkolo.бухгалтерія — це рішення, яке допомагає малому бізнесу автоматизувати бухгалтерський облік. Воно підходить для підприємств торгівлі, виробництва та сфери послуг. Navkolo дає змогу вести всі господарські операції, працювати з клієнт-банком і подавати звітність до органів контролю, що спрощує управління фінансами.

Партнерство

Запрошуємо українську IT-спільноту стати партнерами MASTER для забезпечення країни професійними українськими обліковими програмами. 

Залишити заявку на Партнерство та отримати кращі умови тут

Новини